Termenul „automatizare” a fost inițial inventat în 1945 când divizia de inginerie a Ford Motor Company l-a folosit pentru a descrie operațiunile noilor sale mașini de transfer care realizau mecanic ștanțarea din presele de caroserie și le poziționau în fața altor mașinilor pentru alte operații. Astăzi, se referă la orice proces de producție care este controlat de o mașină, cu puțin sau deloc aport de la un operator pentru a produce, într-un mod extrem de automat. Există multe tehnologii care pot permite automatizarea unui proces de producție, iar robotica este una din ce în ce mai importantă.
Roboții sunt instrumente cheie pentru creșterea productivității. Până în prezent, cea mai mare parte a adoptării roboților a avut loc în producție, unde aceștia efectuează o mare varietate de sarcini manuale mai eficient și mai consecvent decât oamenii. Dar, odată cu inovația continuă, utilizarea roboților se răspândește în aproape toate sectoarele industriale. Roboții oferă multe avantaje datorită vitezei, preciziei și rentabilității lor. Ei asigură, de asemenea, un standard de calitate constant și o repetabilitate ridicată, precisă. Aceștia garantează un randament ridicat al investiției.
Necesitatea unei creșteri mai rapide a productivității
Compania BD Lemntech este pregătită deja pentru utilizarea roboților. Liniile automate, robotizate oferă un grad ridicat de eficiență. Linia de vopsire automată conferă lemnului un aspect consistent și de înaltă calitate, fiind mult mai fiabilă și mai rapidă decât atunci când este realizat folosind o operație manuală.
Argumente suplimentare pentru utilizarea roboților includ lipsa acută a lucrătorilor calificați, cererea pentru un nivel de calitate cât mai ridicat și capacitatea de a adapta investiția la alte aplicații ulterioare. Amortizarea costurilor de achiziție se realizează într-un timp mult mai scurt, iar acest avantaj este conferit doar de utilizarea roboților industriali.
Urmărind evoluția și tendințele pieței, BD Lemntech a investit 1 milion de euro într-o linie automată de finisare a lemnului.
Pentru funcționarea în condiții optime a liniei tehnologice a fost necesară și o investiție semnificativă în spațiul în care a fost amplasată noua linie tehnologică, având în vedere condițiile speciale pentru realizarea fiecărui proces tehnologic în siguranță. Astfel, de la tratarea pardoselii cu un sistem antistatic, la construcții presurizate pentru ținerea la distanță a prafului, acces semaforizat în secție, prin spații tampon, la o temperatură controlată pentru a nu influența particularitățile vopselei și un sistem avansat de recirculare și filtrare a aerului, cazane pentru producerea agentului termic la temperaturi înalte, instalații de transport pe role automate, și, bineînțeles, un spațiu nou construit pentru asamblarea si ambalarea pieselor vopsite fiecare detaliu a fost pus la punct pentru amplasarea și punerea în funcțiune a noilor tehnologii.
O linie tehnologică complet automatizată pentru un salt calitativ
Chiar dacă linia tehnologică a fost montată într-o perioadă dificilă prin care trece tot mapamondul, datorită profesionalismului specialiștilor de la Giardina Group și partenerilor de la WoodExpert instalarea a fost realizată într-un timp relativ scurt și fără probleme.
Noua linie tehnologică este alcătuită din trei roboți, o camera presurizată cu temperatură controlată, un cuptor vertical și un cuptor UV unde produsul prelucrat intră în faza de uscare. Roboți sunt împărțiți astfel – unul de calibrare și șlefuire pentru suprafețe, cel de-al doilea realizează șlefuirea pieselor profilate și al treilea realizează pulverizarea. Cuptorul vertical este o inovație tehnologică față de cuptoarele liniare, deoarece reduce cu 70% spațiul necesar amplasării liniei de uscare. Cu această tehnologie, compania poate finisa orice suport (MDF, PAL, placaj furnir etc.) prin aplicarea oricărui tip de vopsea, baițuri sau lacuri pigmentate.